1
Січень 2022року
майстер-клас
художня праця

Моделюємо капелюшки з одноразових тарілок

Зі звичайних одноразових паперових тарілок можна виготовити багато цікавих речей: іграшки, красиві панно, карнавальні маски і навіть… оригінальні капелюшки. Їх ще називають «капелюхами для вечірок». У дитячому ж садку такі незвичайні головні убори можна використати під час рольових ігор, флешмобів, тематичних заходів, а також, щоб організувати знайомство з новачком чи виділити іменинників. Створити паперовий капелюшок дуже просто. Це до снаги дітям будь-якого віку. Головне — проявити фантазію
Зінаїда Марчук , вихователь закладу дошкільної освіти (ясла-садок) № 1, м. Рівне

Матеріали:

  • одноразові паперові тарілки
  • ножиці
  • лінійка, простий олівець, фломастер із тонким стержнем
  • клей-пістолет
  • акрилові фарби, пензлик
  • мереживна тканина, бантики, декоративне намисто й інші матеріли для оздоблення виробів

Вушка білочки

На зовнішній стороні паперової тарілки діаметром орієнтовно 21 см намалюйте вушка білочки, як показано на фото. Відтак зафарбуйте краї тарілки й самі вушка в оранжевий колір. Скористайтеся для цього акриловою фарбою, але не надто розводьте її водою, щоб картон не деформувався від вологи. Китички на вушках пофарбуйте в чорний колір.

  

Для роботи радимо обрати саме акрилову фарбу, адже вона густіша, більш насичена, а тому не залишатиме помітних мазків, на відміну від гуаші чи акварельних фарб. Тож і виріб матиме акуратніший вигляд.

Зачекайте, доки фарба повністю висохне.отім маленькими ножицями виріжте по контурах незафарбовану частину всередині тарілки. За допомогою тоненького пензлика чорною фарбою наведіть контури й промалюйте внутрішню частину вушок.

Акуратно загніть вушка назовні так, щоб вони стирчали. Оздобте заготовку декоративним намистом золотистого кольору й бантиками. Якщо капелюшок вподобають хлопчики, бантики не використовуйте.

  

У такий самий спосіб можете виготовити й капелюшок у вигляді заячих вушок. Для цього самі вушка пофарбуйте в сріблястий колір із рожевими серединками, а краї тарілки обклейте мереживом чи задекоруйте іншою тканиною.

  

Головний убір індіанця

Посередині тарілки із зовнішньої сторони намалюйте контури пір’їн, як показано на фото. Після цього розмалюйте заготовку: краї майбутнього капелюха, приміром, пофарбуйте в оранжевий і зелений кольори, а картонні пір’їни — у будь-який, що до вподоби. За допомогою тоненького пензлика нанесіть на «пір’їни» різноманітні візерунки. Тут є де розгулятися фантазії.

  

Коли фарба висохне, розріжте «пір’їни» по наведених контурах і загніть назовні, вирізавши перед тим зайві незафарбовані елементи.

Корона

Ознайомтеся зі ще одним способом оздоблення корони

Пофарбуйте тарілку ззовні у сріблястий колір. Зачекайте, доки висохне фарба. Після цього за допомогою лінійки розграфіть умовний круг на вісім секторів і ножицями акуратно розріжте їх по контурах до основи. Загніть кожен сектор назовні, як показано на фото.

Прикрасьте готову корону декоративним намистом або намистинами-«половинками». Окрім цього, як оздобу для корони можете використати невеликі ґудзики, помпони з пряжі, вирізані з фетру квіти1 тощо.

Капелюшки готові! Проявляйте фантазію й вигадуйте свої оригінальні дизайни.