1
Січень 2022року
майстер-клас
художня праця

Створюємо різнотипні іграшки‑вертушки

Виготовлення простих іграшок із підручних засобів — чи не найліпша нагода для дошкільників проявити самостійність. Адже можна самому обрати матеріали, вигадати власний дизайн, придумати й реалізувати цікаву гру з новою забавкою. Одна з найцікавіших іграшок, що має на дітей майже гіпнотичний вплив — вертушка, яка обертаючись, створює красиві візерунки або робить вигадливі піруети. Пропонуємо три способи, як виготовити з дітьми іграшки-вертушки, що викличуть у них не менше захоплення, аніж новомодні спінери
Наталія Англічанова , вихователь дошкільного навчального закладу № 71, Київ

Матеріали:

  • двосторонній кольоровий папір
  • двосторонній кольоровий картон
  • дерев’яні шпажки з одним гострим кінчиком
  • одноразовий пластиковий стаканчик
  • зубочистка
  • паперова формочка для випікання кексів
  • декоративні намистини різної форми
  • коктейльна соломинка
  • клей-пістолет, ножиці, шило

Паперова веселка

Для того щоб створити вертушку-веселку, спочатку підготуйте необхідні паперові деталі. Із кольорового двостороннього паперу виріжте чотири кружечки діаметром 3 см і вісім смужок різних кольорів завдовжки 20 см і шириною 1 см.

Відтак візьміть один кружечок і приклейте до нього по колу кінчики всіх восьми смужок так, щоб вони нагадували промінчики сонця. Зверху на перший приклейте другий кружечок, щоб він закривав місце з’єднання. Після цього вільні кінчики смужок зберіть і приклейте на третій кружечок, як показано на фото. Поверх них прикріпіть четвертий кружечок. У результаті має утворитися щось схоже на легку паперову кульку.

  

В утворену «кульку» вставте вісь. Щоб спростити цей процес, спочатку за допомогою шила1 зробіть невеликі отвори в центрі кожного з кружечків, які тримають смужки. Потім у отвори гострим кінчиком вперед вставте дерев’яну шпажку. Верхня частина іграшки під час гри не повинна рухатися. Тому зафіксуйте кінчик шпажки, який визиратиме назовні, краплею гарячого клею. Нижня частина «кульки», навпаки має бути добре рухома. Тож акуратно покрутіть шпажкою, щоб зробити отвір в нижньому кружечку більшим.

1 Стежте за тим, як діти працюватимуть із шилом, або допоможіть їм зробити всі необхідні отвори в заготовках.
  

Вертушка-веселка готова! Крутіть шпажку між долонями й насолоджуйтеся переливами кольорів та зміною форм.

Дзиґа

Невелику дзиґу можна виготовити зі звичайного одноразового пластикового стаканчика. Для цього розріжте його стінки по висоті на вісім однакових смужок, залишивши дно цілим. Потім притисніть заготовку до стола внутрішньою стороною, аби вона стала пласкою.

  

Заокругліть ножицями краї кожної смужки, щоб утворилася фігура на кшталт квітки. Після цього з кольорового двостороннього картону виріжте два кружечки: один такого самого діаметру, що й дно стаканчика, а другий — трішки більший. Відтак приклейте ці кружечки з двох сторін пластикової заготовки, як показано на фото: більший — внизу, менший — зверху. За допомогою шила зробіть в центрі «квітки» отвір і вставте в нього зубочистку.

Дзиґа готова!

Лялечка

Виготовити таку вертушку надзвичайно легко. Для цього просто нанижіть всі необхідні деталі на вісь — дерев’яну шпажку.

Спочатку надіньте на кінчик шпажки круглу декоративну намистину, яка виконуватиме роль голівки. Якщо отвір намистини доволі великий і вона сковзає по шпажці, закріпіть її краплею клею. Потім нанижіть на вісь ще дві намистини різної форми, які будуть за тільце, а поміж ними вставте пропелер — ручки-крильця. Його виріжте із двостороннього кольорового картону. Після цього одягніть лялечці спідничку — паперову формочку для випікання кексів, у якій заздалегідь зробіть отвір. Насамкінець надіньте на шпажку відрізаний шматочок коктейльної соломинки, який зафіксуйте під спідничкою клеєм.

  

Лялечка-вертушка готова!